HDSC2024 OPEN PROGRAMMA!

From Hackers & Designers
This page is a translated version of the page HDSC2024 OPEN PROGRAM! and the translation is 100% complete.
Other languages:
HDSC2024 OPEN PROGRAM!/nl
Name HDSC2024 OPEN PROGRAMMA!
Location Het Wilde Weg
Date 2024/07/17-2024/07/24
Time [[]]
PeopleOrganisations Hackers & Designers, MU
Type HDSC2024
Web Yes
Print No


H&d publicposter dutch.jpg

Hackers & Designers strijkt 15-25 juli neer bij het Wilde Weg voor een 10-daags zomerkamp met 30 medebewoners. Onder het thema Alledaagse Piraterij gaan we samen leren, maken en leven. Het kamp is een experiment in het beoefenen van (sociale, ecologische, economische en culturele) duurzaamheid waarin we de grenzen tussen werk, spel, vrije tijd, onderhoud en zorg bevragen.

Op de dinsdagochtenden en in het weekend openen we het terrein voor bezoekers met een workshopaanbod voor alle leeftijden.  Het intergenerationele publieksprogramma (voor leeftijden van 6 tot 106 jaar) is dit jaar een samenwerking met MU Hybrid Art House.

Open Ochtend workshops

Ben jij tussen 6 en 12 jaar oud? Trek je favoriete volwassene aan hun mouw en kom naar één van onze ochtend workshops op camping het Wilde Weg op woensdag 17, donderdag 18, dinsdag 23 en woensdag 24 juli. De workshops beginnen om 10.00 en eindigen rond 12.30u. Het terrein is open vanaf 9.30u.  De workshops worden in Nederlands en Engels gegeven, afhankelijk van behoeftes van de aanwezige deelnemers. 

Woensdag 17 juli: Mapping Typologies bij AtelierNL x MU

In deze workshop verken je het kampeerterrein door de bodem te onderzoeken!  Ga mee op expeditie, waarbij Atelier NL de verwondering van het alledaagse en de lokale rijkdom zichtbaar maakt en de geheimen van camping Het Wilde Weg openbaart.    Wie beter naar zijn omgeving kijkt ontdekt een verborgen wereld van onverwachte patronen en bijzondere verhalen. Door in te zoomen en je te concentreren op specifieke kwaliteiten en elementen die je in elke omgeving kan vinden, zul je het alledaagse gaan zien en de rijke complexiteit die er in een gebied verborgen is. Educatoren van MU zullen je begeleiden met het in kaart brengen van je vondsten, archiveren en rangschikken. Iedereen verzamelt en organiseert materialen op een unieke manier. Wat zegt dat over hoe jij de wereld bekijkt en wat jij interessant vindt? Elke verzameling onthult net zoveel over de verzamelaar als over het gebied.    Deze workshop is ontwikkeld door AtelierNL in samenwerking met MU. 

Donderdag 18 juli: Workshop and exhibition visit MU Hybrid Art House, Eindhoven

Let op: je kunt met ons meereizen vanaf camping het Wilde Weg, of we zien elkaar bij MU!

Sluit aan bij onze excursie naar MU in Eindhoven waar we de dubbeltentoonstelling bezoeken met Hulda, Lili & the Roach van Maija Tammi, en Transmission door Touki Delphine. MU educator Lieke verzorgt daar een workshop waarbij we met elkaar in gesprek gaan over wat we hebben gezien, gehoord en ervaren in de tentoonstelling.

Dinsdag 23 juli: Creative Coded Game

Een hele escape room in één doos proppen? Het is MU gelukt! Warm je hersenenn vast op want dit wordt een uitdaging. Kun jij de codes kraken en de verborgen patronen ontdekken? Start de klok....en start! Voordat de timer afloopt, moet je 5 games oplossen om de doos te openen. Gaandeweg leer je wat computercode is en wat daar allemaal mee kan. Ook ontdek je hoe kunstenaars computercode op verrassende, creatieve manieren gebruiken. Het is de perfecte introductie tot de andere materialen uit MU's Creative Code, en vooral erg leuk om te doen!

Meer informatie: https://decreatievecode.nl/platform/93/creatieve-coded-game

Woensdag 24 juli: Her-story of technology

Technologie iets voor jongens? Echt niet! Niet alleen jongens kunnen computernerds en hackers zijn. In deze workshop leer je alles over de vrouwen die hebben meegewerkt aan grote technologische uitvindingen uit de geschiedenis. Claire L. Evans vertelt je alles over het ‘haar-verhaal’ van technologie. Na deze workshop ben je niet langer slechts een ‘gebruiker’, je weet hoe je kunt helpen bouwen aan een veiligere, inclusieve wereld van technologie.

Op zaterdag 20 juli en zondag 21 juli is het kamp open voor iedereen. Kom langs voor een dag vol workshops en andere activiteiten voor alle leeftijden! Op zaterdag kun je ook blijven logeren, dus neem je tent mee! Meer info vind je hieronder bij "Open Weekend Programma".

Praktische informatie

 • RSVP via deze e-mail
 • prijs? gratis! :)
 • Let op: de workshops zijn opgezet om mensen van alle leeftijden met elkaar in gesprek te laten gaan over verschillende onderwerpen. Je kunt je alleen aanmelden als duo: een kind met een volwassen begeleider. 

Open Weekend Programma

Pak je kampeerspullen en kom met je dierbaren een weekend logeren tijdens het Open Weekend op zaterdag 20 en zondag 21 juli! Je kunt overdag deelnemen aan verschillende activiteiten waaronder workshops, knutselactiviteiten, presentaties en lezingen, lekker eten, muziek, vreemde rituelen en zwemmen in de rivier. We hebben programma aanbod voor volwassenen, en aanbod voor alle leeftijden (in samenwerking met MU).

Zaterdag 20 juli

Leeftijden 6 tot 106:

10.00~17.00h inloopworkshop Miniature Worldbuilding met Jasper Bloem x MU

Ontwerp de stad van de toekomst! Hoe denk jij dat de toekomst eruit gaat zien? Wat zullen de mensen dan nodig hebben of wensen? In deze inloopworkshop ga je onder leiding van creative tech artist Jasper Bloem aan de slag met speculatief denken en vragen zoals deze. Met laagdrempelig materiaal en (e-)waste maak jij een bouwwerk dat volgens jou niet kan ontbreken in de toekomst. Al onze bouwwerken vormen samen een futuristische miniatuurwereld.   Sinds zijn afstuderen in 2023 stimuleert Jasper Bloem jongeren met allerlei achtergronden om zelf te gaan speculeren over mogelijke toekomsten. Met behulp van afgedankte technologische materialen worden deelnemers aangemoedigd om op nieuwe manieren te experimenteren met vorm en functie.

Voor volwassenen

Zondag 21 juli

Leeftijden 6 tot 106:

9.00~11.00u - ben je blijven slapen? Dan kun je in de ochtend meedoen met Livia's Puppetry & Storytelling. Ontwerp je eigen poppen en bedenk samen een poppenshow!

MU Creatieve Code Workshop dag, met:

 • 11.00~13.00u Creatures and worlds 3D Animatie workshop


Pixar-films en games als Fortnite lijken bijna magisch. Maar wist je dat je met MU je eigen digitale wezens en werelden kunt maken? Tijdens deze inloopworkshop breng je je eigen wezens tot leven met digitale 3D-animatie. POST NEON is de creatieve ontwerpstudio uit Amsterdam die deze workshop samen met MU heeft ontwikkeld. Hun installatie Generation XYZ was te zien op verschillende festivals en scholen. Met hun project POST SCHOOL willen ze zoveel mogelijk jongeren kennis laten maken met 3D-design en -animatie.

Zie ook: https://www.postschooling.com/monsters

Breng een laptop mee om mee te doen aan de workshop!

 • 14.00~17.00u Computer Por[traits]workshop

Deze workshop gaat over portretten, computers en gezichtsherkenning. Verschillende kunstenaars bij MU werken hiermee. Op internet laten we allerlei stukjes informatie over onszelf achter. Dat noemen we ook wel "data". Kunnen we met de data van een ander een portret maken? Hoe zou dat eruit zien? Maak een zelfgemaakt Computer POR[TRAIT].   In het tweede deel van de workshop gaan we onderzoeken hoe (goed?) de computer gezichten kan herkennen. Bij computers werkt dat op een heel andere manier dan bij mensen. Kun jij een slimme computer voor de gek houden door gezichten van klei te maken?

~

Voor volwassenen:

Praktische informatie

 • RSVP via deze e-mail
 • Prijs: € 15, € 20 of € 30 per dag (met mogelijkheid om te overnachten). Na aanmelding sturen we je een betaallink.
 • Avondeten en snacks inbegrepen. Breng je eigen lunchpakket. 
 • Aankomst vanaf vrijdagmiddag/avond, laatste vertrek uiterlijk maandagochtend. 

Over de locatie

Het Wilde Weg is gevestigd op: Hulst 20, 5492 SB Sint-Oedenrode, Nederland

Als u met het openbaar vervoer komt, zijn hier enkele opties:

 • NS trein naar Eindhoven OF NS trein naar Tilburg (circa 1u fietsen naar locatie)
 • vanuit Eindhoven of Tilburg > NS trein naar Boxtel (11min met de auto of 25min met de fiets naar locatie)
 • BUS 203 vanaf station Boxtel naar Liempde Raadhuisplein (als je geen fiets hebt). Loop 30 minuten naar de locatie
 • Voor mensen die niet kunnen of willen lopen of fietsen vanaf station Boxtel of bushalte Liempde Raadhuisplein, organiseren wij een ophaaldienst. Laat het ons indien mogelijk vooraf weten.

Over MU Hybrid Art House & De Creatieve Code

In MU Hybrid Art House draait het om kunst in de breedste zin van het woord. Het gaat er bij MU niet om wat kunst is, maar wat kunst kan zijn: dat onderzoeken we samen met voornamelijk jonge makers en een breed, internationaal publiek. MU is gevestigd in een voormalige Philipsfabriek op Strijp-S in Eindhoven.

Onder de naam MU Play&Learn biedt MU publieks- en educatieprogramma’s aan. Met Play&Learn wil MU jong en oud op een speelse manier laten kennismaken met kunst en beeldcultuur en de nieuwe creatieve technieken die vandaag de dag door kunstenaars gebruikt worden. In onze expositieruimte op Strijp-S, maar ook online en op locatie. MU Play&Learn is voor iedereen. Individueel of voor groepen zoals scholen, senioren en bedrijven. 

In samenwerking met kunstenaars en makers ontwikkelt MU workshops, mobiele installaties en andere activiteiten rondom inzichten en werken van de makers. Op deze manier kan een breder publiek kennismaken met de perspectieven van de makers, die niet langer alleen bestaan binnen de muren van de tentoonstellingsruimte. Ontwikkelingen op het gebied van kunst en technologie vinden hun weg naar De Creatieve Code. Dit is een platform met workshops en educatiemateriaal voor docenten in het PO en VO. 

Tijdens het H&D zomerkamp kun je kennismaken met de verschillende activiteiten die MU aanbiedt. Neem een kijkje in de keuken, ervaar zelf gesprekken in de tentoonstelling, en ontmoet de makers in één van de workshops. 

Zie ook:  https://mu.nl https://decreatievecode.nl

Over H&D Zomerkamp

Rondom het thema van woelige stromen en alledaagse piraterij denken we kritisch na over sociale en technische ideeën rond eigendom, nieuwigheid en innovatie.

Wat betekent het om geen nieuwe dingen te doen of maken, maar juist te onderzoeken wat er mogelijk is als we alleen maar dingen repareren, hergebruiken, onderhouden, anders toepassen en observeren? 

Onze inspiratiebron is het idee van alledaagse piraterij in de vorm van peer2peer solidariteitsnetwerken, autonome kraakpanden, antikapitalistische protesten, klimaatacties, autonome technologiecoöperaties en spontane illegale raves. Alledaagse piraterij is uitdagend en punk, het is veerkrachtig en inventief op dezelfde manier als hackers en activitsten dat kunnen zijn. We navigeren tegen de mainstream in en proberen dominante digitale en politieke paradigma's op hun kop te zetten. 

Vragen waar we nieuwsgierig naar zijn, zijn bijvoorbeeld: Hoe kunnen we ons alledaagse piraterij voorstellen als opportunistische maar ook gulle manier van leven? Hoe helpt het ons een cultuur van gezamenlijk eigendon, co-auteurschap, respect en verantwoordelijkheid te koesteren? En hoe kan het ons helpen gemeenschappen en omgevingen te helpen herstellen? 

H&D wil van technische objecten leren, en nadenken over hun oorsprong en toekomst. Dan doen we door middel van processen van terugwinning, hergebruik, kopiëren, bestuderen en veranderen (hacken). 

Deze quote van Nous Sommes Partout heeft ons geïnspireerd:  "Acting is not that different from thinking, because one has to situate the action. The meaning of action is relative to your position, and if your position is as a number, a percentage looking vaguely for a job, a pawn in the great funereal game of the totalitarian marketplace, it’s in your interest to act like a pirate. From this arises an everyday piracy, one which can be easily shared. We’d have to make a list of microgestures capable of interrupting the signal, of creating a local disruption of the network, of piercing the dominant ideology so that it spills out through its foundations. What happens next, we’ll see. We’ll invent it collectively."

— Nous Sommes Partout, "Everyday Piracy" https://www.noussommespartout.org/en/everyday-piracy/


Het grafisch ontwerp voor het kamp van dit jaar is gemaakt door HDSC2023 alumni Michael Fowler!

Het gebruikte lettertype is Les Ouvrières van Laure Azizi

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds.

Stim.jpg