'Figuring Things Out Together' @TROEF Leiden/nl

From Hackers & Designers
This page is a translated version of the page 'Figuring Things Out Together' @TROEF Leiden and the translation is 94% complete.
'Figuring Things Out Together' @TROEF Leiden/nl
Name 'Figuring Things Out Together' @TROEF Leiden
Location TROEF
Date 2022/06/21-2022/06/24
Time [[]]
PeopleOrganisations
Type Meetup
Web Yes
Print No


Other languages:

Samen Dingen Uitzoeken

Het verkennen van 'Workshop' als concept en format voor collectief leren en publiceren

Datum: 21, 22, 24 Juni 2022
Locatie: TROEF, Middelstegracht 87 in Leiden
RSVP: anja@hackersanddesigners.nl


Workshop-tool-kit.png


Uiteenlopende contexten geven vorm aan uitingen rond workshops, verschillende workshop betekenissen, -materialisaties, -praktijken en -erfenissen. De 'workshop' - een dubbelzinnige maar populaire vorm van samenwerken op basis van tijd en ruimte - wordt vaak gecoöpteerd en overschrijdt de grenzen tussen kunst en activisme, tussen verschillende disciplines en instellingen, tussen commerciële en educatieve contexten. Het overmatige en verwarrende gebruik van de term 'workshop' en de alomtegenwoordigheid ervan binnen dit brede scala aan domeinen en praktijken roept de vraag op waarom en hoe workshops gewaardeerd en beoefend worden. Als flexibel format lijkt de workshop te voldoen aan kortstondige behoeften en kan zogenaamd worden aangepast aan 'elke' context en 'elk' onderwerp. Maar workshops, in hun tijdelijke, semi-geëngageerde en ad-hoc uitingen, moeten ook gezien worden als een gevolg van onzekere tijden, contingent en gefragmenteerd werk en sociale relaties.

Op basis van de workshopgebaseerde praktijk van het Hackers & Designers collectief besteedt deze installatie- en workshopreeks kritische aandacht aan de workshop, meer specifiek richten we ons op de relatie tussen workshops, collectieve praktijk en zelfpublicatie. Het maakt deel uit van een reeks activiteiten die een gedistribueerde, iteratieve publicatiecyclus vormen en zal zich materialiseren als een on- en offline publicatie.

De installatie (gebouwd met het fanfare displaysysteem) en workshopreeks zijn onderdeel van het artistieke onderzoeksproject van Anja Groten aan de PhDArts (https://phdarts.eu/) Academie voor Creatieve en Podiumkunsten Leiden en het Making Matters project (http://making-matters.nl/).


Workshop programma

De workshops zullen relevant zijn voor iedereen die workshops als onderdeel van hun werk/leven beschouwt. Elke workshop zal een herhaling zijn van hetzelfde 'workshopscript' en vertrekt vanuit de ervaringen en interesses van de groep workshopdeelnemers. De workshops omvatten korte individuele en collectieve (schrijf- en lees)oefeningen en discussies. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor één of meerdere workshops!

 • Dinsdag 21 juni 2022 15.00 - 17.00 uur

Workshopscript #1 / Anekdotische iteratie / gehost door Anja Groten
Deze workshop zal aandacht besteden aan de verhalende en discursieve mogelijkheden van workshops en van 'pedagogische documenten' zoals workshopscripts, instructie- en installatiehandleidingen, readme's, partituren, how-to's, gameplay, oefeningen en aanwijzingen.

 • Woensdag 22 juni 2022, 14.00-17.00 uur

Workshopscript #2 / Forkshop-iteratie / gehost door Anja Groten
De non-specificiteit van het workshopformat maakt het moeilijk om het te beschrijven en te bekritiseren. Deze ‘Forkshop’ is een uitnodiging om de workshop zelf te beschouwen als een medium, iets dat kan worden geëxternaliseerd, herhaald en opengesteld voor anderen.

 • Vrijdag 24 juni 2022, 10.00 - 12.00 uur

Workshop script #3 / Performatieve iteratie / Overname van het script door performancekunstenaar Pia Louwerens


Voorbereiding

Wees voorbereid op enige interactie. We zullen korte oefeningen doen, d.w.z. schrijven en voorlezen van workshopanekdotes. Ook ga je aan de slag met elkaars materialen (ook wel 'fork'shop genoemd).

Wat je mee kunt nemen naar de workshop:

 • een anekdote van een workshop
 • een spoor van een workshop (als je die niet hebt, kun je er een verzinnen)
 • een pedagogisch document d.w.z. workshopoverzichten, handboeken, werkboek, instructie- en installatiehandleidingen, leesmij's, partituren, how-to's, gameplay, oefeningen en aanwijzingen.

Disclaimers

 • Gelieve een e-mail sturen naar anja@hackersanddesigners.nl om je aan te melden
 • Deelname is gratis.
 • De gesproken taal zal Engels zijn
 • Lees de H&D Gedragscode voordat u deelneemt aan de workshop: https://hackersanddesigners.nl/p/H%26D_Code_of_Conduct
 • De ruimte is rolstoeltoegankelijk. Laat Anja weten of u toegangsbehoeften heeft waarmee rekening moet worden gehouden.


Hackers & Designers (H&D) is een non-profit initiatief dat workshops organiseert op het snijvlak van technologie, design en kunst. Door gedeelde momenten van praktijkgericht leren te creëren stimuleert H&D samenwerking tussen disciplines, technologische geletterdheid en verschillende expertiseniveaus. Sinds 2015 organiseert H&D jaarlijks de H&D Summer Academy in Amsterdam, een experiment in niet-hiërarchisch leren en maken. Docenten worden deelnemers, deelnemers worden workshopdocenten – iedereen wordt meegenomen in de collectieve onderneming van gedeelde verantwoordelijkheid, waarbij hij zijn eigen expertise, urgentie en ervaring inbrengt. De huidige leden van het H&D-collectief zijn Loes Bogers, André Fincato, Selby Gildemacher, Anja Groten, Heerko van der Kooij, Juliette Lizotte, Karl Moubarak, Christine Kappé en Pernilla Manjula Philip. https://hackersanddesigners.nl/


Anja Groten (1983, DE) is een ontwerper, organisator en docent gevestigd in Amsterdam. Haar werk onderzoekt collectiviteit in de praktijk en draait om de dwarsdoorsnede van digitale en fysieke media, design en kunsteducatie en haar betrokkenheid bij verschillende interdisciplinaire groepen. In 2013 was ze medeoprichter van het initiatief Hackers & Designers, dat probeerde de barrières tussen de verschillende velden en praktijken te slechten door een gemeenschappelijk vocabulaire af te dwingen door middel van educatie, hacks en samenwerking. Anja is promovendus bij PhD Arts en het consortium Bridging Art, Design and Technology through Critical Making, en sinds 2019 cursusdirecteur van de ontwerpafdeling van het Sandberg Instituut Amsterdam, Master van de Rietveld Academie.

Pia Louwerens (1990, NL) is artistiek onderzoeker, kunstenaar en schrijver. Ze voltooide een post-master en fellowship programma aan a.pass (advanced performance and scenography studies), Brussel. In 2021 publiceerde ze in eigen beheer haar boek I'm Not Sad, The World Is Sad, een autotheoretisch, semi-fictioneel verslag van de steeds paranoïdeer wordende relatie tussen een artistiek onderzoeker en de kunstinstelling waar ze is 'ingebed'. Naast haar kunstenaarspraktijk schreef Louwerens teksten voor De Witte Raaf, Metropolis M, Tubelight en Het Parool. Pia Louwerens woont en werkt in Brussel.