Open oproep voor deelname! HDSA2022 Connecting Otherwise

From Hackers & Designers
This page is a translated version of the page Open Call for Participation! HDSA2022 Connecting Otherwise and the translation is 100% complete.
Other languages:
Open Call for Participation! HDSA2022 Connecting Otherwise/nl
Name Open Call for Participation! HDSA2022 Connecting Otherwise
Location Amsterdam, Berlin, Seoul, Aotearoa
Date 2022/06/02
Time [[]]
PeopleOrganisations Hackers & Designers, MELT, NEWS, DDDUG
Type HDSA2022
Web Yes
Print No

>>> Uiterste inschrijfdatum voor deelname: 2 juni 2022 <<<

A.jpg

Open oproep voor deelname! HDSA2022 Connecting Otherwise

Doe mee aan de gedistribueerde H&D Summer Academy - die plaatsvindt van 16 tot 23 juli 2022 op 4 verschillende onderling verbonden locaties: Amsterdam, Nederland / Aotearoa (voorheen bekend als Nieuw-Zeeland) / Berlijn, Duitsland (+ online) / Seoul, Zuid-Korea

Als deelnemer aan de HDSA2022 kun je je aansluiten bij een van de locaties (nodes). Alle nodes zullen - op hun eigen manier - hetzelfde workshopprogramma faciliteren. Er zullen momenten zijn waarop alle nodes met elkaar in verbinding staan en er zullen momenten zijn waarop we workshops asynchroon volgen. Deze editie is een experiment in gedecentraliseerde organisatie en streeft ernaar om de verschillende nodes met elkaar te verbinden en tegelijkertijd af te stemmen op en gebruik te maken van de verschillende lokale contexten.

Thema: Connecting Otherwise

Door de afgelopen twee jaar in een wereldwijde pandemie te leven, werd duidelijk hoe ons internetgebruik ons samenleven met elkaar - andere mensen, andere soorten - op sociale, materiële en psychologische manieren beïnvloedt. De zich ontwikkelende monocultuur van het handjevol bedrijven dat onze online connectiviteit bemiddelt, en hun alomtegenwoordigheid en extractivistische aard hebben een toestand gecreëerd waarin het moeilijk is om alternatieve, affectieve en duurzame manieren voor te stellen om online samen te leven en met elkaar in contact te komen.

Binnen het thema 'Connecting Otherwise' zullen we de raakvlakken van toegankelijkheid en duurzaamheid van hybride cultureel werk en het techno-sociale leven onderzoeken - de culturele, economische, ecologische en geografische implicaties van onze steeds complexere verstrengeling met technologie.

De zomeracademie van dit jaar wordt gefaciliteerd en gezamenlijk opgebouwd met collectieven die in hun respectievelijke lokale omgevingen werken op het snijvlak van kunst, design en technologie, milieu, queer, trans* en disability justice, free/libre/open source softwareontwikkeling en radicale pedagogieën. Samen nodigen we deelnemers uit om samen met ons andere bewuste, creatieve en responsieve manieren van online werken, creëren en samenleven te bevragen, te herdenken en in de praktijk te brengen.

Hoe werkt de gedistribueerde HDSA?

Door het programma in een gedistribueerde vorm te organiseren, worden leden van verschillende gemeenschappen uitgenodigd om zich met elkaars collectieve praktijken bezig te houden door samen dingen te maken en samen workshops en experimenten te organiseren.

 • Het 1 week lange workshopprogramma (HDSA) vindt plaats op verschillende locaties (nodes): Amsterdam, Aotearoa, Berlijn/Online en Seoul.
 • Elk knooppunt heeft capaciteit om een groep van 10-15 deelnemers te faciliteren.
 • Elk knooppunt zorgt voor een veilige leeromgeving die rekening houdt met de huidige COVID-beperkingen in hun respectievelijke locaties.
 • Tijdens de HDSA zijn er momenten waarop je samenwerkt met je node en andere momenten waarop alle nodes verbinden, uitwisselen en synchroniseren.
 • Het HDSA workshop programma bestaat uit 4 'workshop scripts' - workshops voorbereid door de verschillende HDSA nodes. Je kunt alle workshops op de verschillende locaties zowel synchroon als asynchroon volgen.
 • Alle workshops houden rekening met verschillende kennisniveaus, achtergronden en toegangsbehoeften. Extra ondersteuning wordt geboden door de respectievelijke knooppunten.
 • Al het workshopmateriaal wordt in het Engels aangeboden, maar activiteiten op locatie kunnen in de lokale taal worden gegeven die het beste bij de groep past.

Ontmoet de nodes

Amsterdam: Hackers & Ontwerpers + Hackitects Collective

Hackers & Designers is een non-profit workshopinitiatief dat activiteiten organiseert op het snijvlak van technologie, design, kunst en onderwijs. Door het creëren van gedeelde momenten van hands-on leren stimuleert H&D samenwerking tussen verschillende disciplines en technologische geletterdheid. H&D organiseert activiteiten vanuit het idee van een afgevlakte hiërarchie. Docenten worden deelnemers, deelnemers worden workshopleiders - iedereen wordt meegenomen in een collectieve onderneming van gedeelde responsmogelijkheden - met inbreng van eigen expertise, urgenties en ervaringen. Meer over H&D: https://hackersanddesigners.nl/

Hackitects Collective (Michel Barchini, Mary Farwy) is een groep interdisciplinaire ontwerpers met een architecturale achtergrond. Hun werk speelt zich af op het raakvlak tussen ruimtelijk ontwerp, biohacking en technologie. Hun drijfveer is het ontmantelen van normatieve benaderingen van architectuur door de onderlinge relaties tussen omgeving, menselijke en niet-menselijke lichamen te benadrukken. Vanuit technologische, politieke en culturele landschappen stellen ze alternatieve werkmodellen voor die lonende en positieve scenario's van onzekere toekomsten voorstellen.

Node-specifieke informatie:

 • We organiseren de H&D Zomeracademie fysiek op verschillende locaties in Amsterdam, met één centrale plek voor de workshopdagen.
 • We verwachten een toegewijde deelname en aanwezigheid gedurende de week van 10-17.00 CEST.
 • Er is ook een openbaar programma dat 's avonds plaatsvindt op 3 dagen in de week.
 • Deelname is gratis en donaties zijn welkom.
 • Extra materiaalkosten, dagelijkse lunches worden door de deelnemers zelf georganiseerd.
 • De ruimtes waar we verblijven zijn rolstoeltoegankelijk. Laat het ons via het formulier weten als je toegangsbehoeften hebt waarmee we rekening moeten houden.

Aotearoa: Plaats voor lokale ontwikkeling + programma voor studies naar negatieve emissies en afval (NEWS)

A Place for Local Making is een gedeelde ruimte voor het inspireren van fantasierijke en zorgzame manieren van maken en samenleven in onze verstrengeling van meerdere soorten. Door te maken en te denken met materialen die voorhanden zijn en door ons af te stemmen op de meer dan menselijke metgezellen om ons heen, willen we nieuwe verhalen en ideeën laten groeien over hoe we ons beter zouden kunnen verhouden tot onze materiële en ecologische omgeving. Klein, langzaam en eenvoudig is mooi. We hosten, coproduceren, ondersteunen en verwelkomen ideeën van anderen.

Het Negative Emissions and Waste Studies (NEWS) programma is een gratis zelflerende omgeving die draait op straten, parken, privéwoningen, buurthuizen, openbare kunstgalerijen, warenhuizen, openbare scholen, in de zee en waar dan ook. Er worden alleen dingen gebruikt die weggegooid zijn of gratis gevonden kunnen worden. We spelen en experimenteren ermee om leuke, plezierige en (soms) nuttige voorwerpen, diensten, activiteiten, enz. te maken, op gebieden zoals, maar niet beperkt tot elektronica, naaien, keramiek, geluid/muziek, micromobiliteit, gaming, landschapsarchitectuur, eten/drinken, poëzie en liefde.

http://localmaking.org/

http://arecreative.org/

Node-specifieke informatie:

 • We organiseren de H&D Summer Academy fysiek in Aotearoa (voorheen bekend als Nieuw-Zeeland) op verschillende locaties rond de stad Tāmaki Makaurau (voorheen bekend als Auckland).
 • We zijn beschikbaar tijdens de periode van de Summer Academy (16-23 juli 2022) en organiseren specifieke tijden die ons en de deelnemers die zich aanmelden goed uitkomen.
 • Sommige activiteiten zullen persoonlijk zijn (thuis, buurthuizen en op straat), sommige online en sommige asynchroon.
 • Deelname is gratis, maar eventuele extra materiaalkosten moeten door de deelnemers worden betaald.
 • Dagelijkse lunches worden door de deelnemers zelf georganiseerd, maar we verwelkomen het delen van voedsel.
 • We gebruiken voornamelijk Engels voor lokale evenementen, maar we spreken ook verschillende andere talen, en zijn er WELKOM.
 • Laat ons via het formulier weten of je speciale wensen hebt waar we rekening mee moeten houden.

Seoul: Dot Dot Dot User Group

Dot Dot Dot' kan verschillende dingen betekenen: punt voor punt, constellaties, bos, het fediversum, elektronische circuits, soundscapes en ellips. Een ellips is een 'leegte' die iemand moet invullen, een 'stilte' die een moment is waarop mensen rustig blijven en luisteren, en een 'onbeschrijflijk' wat betekent dat het niet in woorden kan worden beschreven. Wij geloven dat (non-verbale/niet-menselijke/het fediverse/queer) mogelijkheden ontdekt zullen worden door inspanningen om los te komen van de centraliteit van (verbaal/menselijk/het internet/gender binair). De 'Dot Dot Dot User Group' is een groep die persoonlijke/community-inspanningen plant, deelt en uitvoert die de basis van ons leven en bestaan geleidelijk verplaatsen naar gedecentraliseerde/zelfvoorzienende verbindingen. https://dddug.in/

Node-specifieke informatie:

 • We organiseren de H&D Summer Academy fysiek in Seoul.
 • We verwachten een toegewijde deelname en aanwezigheid gedurende de week van 11.00 - 18.00 KST, dat is inclusief 1 uur lunchpauze. (Dagelijkse lunches worden door de deelnemers zelf georganiseerd).
 • We communiceren in het Koreaans voor lokale evenementen. Evenementen die synchroon linken met andere nodes zijn mogelijk niet mogelijk in het Koreaans. Voor gesprekken met andere nodes kunnen deelnemers kiezen voor Koreaans en/of Engels en we raden het gebruik van automatische vertaal-apps aan. Simultaanvertaling is niet beschikbaar.
 • Workshop scripts worden vooraf vertaald in het Koreaans.
 • Als er van tevoren extra workshopmateriaal wordt gegeven, kunnen we dit misschien in het Koreaans vertalen.
 • De ruimte bevindt zich op de tweede verdieping in het gebouw zonder lift en is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 • Live transcriptie van Koreaanse toespraken is mogelijk. Laat het ons weten als je dit nodig hebt.
 • De kosten voor persoonlijke deelname (voor de hele week) zijn 30000 KRW. De deelnemers kunnen de prijs echter ook naar eigen wens bepalen. Gratis deelname is ook mogelijk. Donaties zijn welkom.

Berlijn (en online): MELT

MELT (Ren Loren Britton & Isabel Paehr) bestudeert en experimenteert met vormveranderende processen die samenkomen met technologieën, zintuiglijke media en pedagogie in een opwarmende wereld. Meltionary (afgeleid van "woordenboek") is een groeiende verzameling kunst-ontwerp-onderzoeksopdrachten die vragen oproept over materiële transformaties naast impulsen uit het trans* feminisme en Disability Justice. Melting als een caleidoscoopachtig fenomeen raakt aan meerdere onderwerpen tegelijk: klimaatverandering, het potentieel voor politieke herformuleringen, verandering in de tijd en materiële transformatie. Ons knooppunt wordt gehost bij Commo: http://commo-berlin.de. Commo is een ruimte die wordt gerund door queer, trans* en autistische mensen en kan gemakkelijk een groep van maximaal 15 mensen herbergen. We nodigen trans* en gehandicapten van harte uit om deel te nemen - zowel in persoon als online deelname is mogelijk.

De motivatie van onze nodes is het onderzoeken, delen en activeren van andere manieren van verbinden die voortbouwen op reeds aanwezige kennis. Crip-kennis over hoe verbonden te blijven terwijl zorg centraal staat, werd in 2020 nodig voor niet-gehandicapten. Terwijl sommige vormen van toegang werden verleend toen niet-gehandicapten daar behoefte aan hadden (zoals thuiswerken), blijven andere ondenkbaar. Wat zijn, binnen deze tegenstrijdigheden, dan anti-assimilationistische, toegankelijke en trans* benaderingen om anders te verbinden? Hoe kunnen we evolueren naar een punt waarop we onze technologische afhankelijkheden kunnen kiezen (omdat er niet-extractieve toegankelijke tools bestaan) - ingrijpen in bestaande systemen - en technologieën bouwen die intersectionele toegang voor gehandicapten mogelijk maken? Ons ethos bij het faciliteren van deze Summer Academy begint met het centreren van collectieve toegankelijkheid -- we werken met collectieve voorwaarden die helpen om manieren van samenzijn te creëren die zorg in ons knooppunt centreren. Pauzes, vragen, niet-technische expertise en dans zullen worden gevierd.

Meer over ons werk: http://meltionary.com/

Meer over de fysieke ruimte waarin onze node wordt gehost: http://commo-berlin.de.

Specifieke informatie over het knooppunt:

 • We organiseren de H&D Summer Academy persoonlijk en online in Berlijn, met mogelijk af en toe een excursie naar de stad.
 • We komen bijeen van zaterdag en woensdag (16.07.22 - 20.07.22) van 10:00 - 16.30CET (inclusief een lunchpauze van 1 uur).
 • De prijs voor persoonlijke deelname (voor de hele week) is €75. Dit is inclusief een dagelijkse lunch (salades, soepen, sandwiches), materialen en benodigdheden.
 • De prijs voor online deelname (voor de week) is 20€ waarmee we je van tevoren een pakket met materialen en benodigdheden kunnen sturen.
 • Geen enkele deelnemer wordt geweigerd wegens geldgebrek, laat het ons weten en we zullen je deelname financieren.
 • Toegankelijkheid: Onze ruimte is rolstoeltoegankelijk via een mobiele hellingbaan, we zorgen momenteel voor een toegankelijk toilet (naast de deur). Ons videoconferentiesysteem heeft automatische ondertiteling. Af en toe zijn vertalingen in het Duits of in ASL (Amerikaanse gebarentaal) mogelijk. Kom a.u.b. geurvrij of geurarm en snel getest op covide. Voor meer toegankelijkheidsinformatie over onze ruimte lees: http://commo-berlin.de.
 • Laat het ons weten in het formulier als je toegang nodig hebt, we zullen er graag voor zorgen.
 • Vanwege de beperkte ruimte in ons knooppunt geven we voorrang aan trans* en gehandicapte mensen die lid worden van ons knooppunt. Schrijf in het formulier "Privilege Me" als jij dat bent en we geven voorrang aan je aanmelding.


Hoe doe je mee?

>>> Vul dit formulier in om te solliciteren! <<<

Er is een beperkt aantal plaatsen voor deelname beschikbaar per knooppunt. Als we meer aanmeldingen krijgen dan er plaatsen beschikbaar zijn, moeten we misschien een selectie maken. Stuur je formulier uiterlijk 2 juni in. Je ontvangt een ontvangstbevestiging op 3 juni. En de definitieve uitslag op 10 juni. Stuur een e-mail naar juliette@hackersanddesigners.nl als je wat extra tijd nodig hebt.

OpencallHDSA2022.jpg Graphic Design: Manon Bachelier