Open Call voor samenwerking: Connecting Otherwise

From Hackers & Designers
Revision as of 17:30, 20 December 2023 by Heerko (talk | contribs) (Created page with "==Gelieve nota=== * Dit is de open oproep voor medeorganisatoren, De oproep voor deelnemers zal op een later tijdstip worden geopend. Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze mailinglijst door een e-mail te sturen naar: [mailto:http://news+subscribe@lists.hackersanddesigners.nl news+subscribe@lists.hackersanddesigners.nl]. * H&D meetups staan open voor iedereen met interesse in technische en artistieke verkenningen van open-source tools en infrastructuren. We zullen d...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:
Open Call for Collaboration: Connecting Otherwise/nl
Name Open Call for Collaboration: Connecting Otherwise
Location [[]]
Date 2022/03/13
Time [[]]
PeopleOrganisations Hackers & Designers
Type HDSA2022
Web Yes
Print No

OpencallHDSA2022.jpg

We zijn verheugd om onze open oproep tot samenwerking met jullie te delen!

De 8e editie van de H&D Summer Academy (HDSA) wordt op een gedistribueerde manier georganiseerd. Dit jaar nodigen we drie initiatieven uit om samen met ons een spannend workshopprogramma te ontwikkelen op vier verschillende locaties! Meer specifiek zijn we op zoek naar inter-/ cross-/undisciplinaire groepen die werken op het snijvlak van kunst, design, technologie en educatie. H&D wil in contact komen met en uitwisseling stimuleren tussen gemeenschappen zoals kunst- en designcollectieven, hacktivisten, politieke groepen, burgerwetenschappers, radicale bibliothecarissen, groepen voor sociale rechtvaardigheid, cyberfeministen, privacyvoorvechters, kritische ondernemers en onderzoeksjournalisten om met ons samen te werken aan het thema van dit jaar 'Connecting Otherwise'.

Wil je samen met ons deelnemen aan deze collectieve, verbindende onderneming en een van de knooppunten worden van de gedistribueerde H&D Summer Academy 2022?

AllEyesOnScreen.jpg Image: HDSA2019: 'Coded Bodies'

Over H&D

Hackers & Designers is een non-profit workshopinitiatief dat activiteiten organiseert op het snijvlak van technologie, design, kunst en onderwijs. Door het creëren van gedeelde momenten van hands-on leren stimuleert H&D samenwerking tussen verschillende disciplines en technologische geletterdheid. H&D organiseert activiteiten vanuit het idee van een afgevlakte hiërarchie. Docenten worden deelnemers, deelnemers worden workshopleiders - iedereen wordt meegenomen in een collectieve onderneming van gedeelde responsmogelijkheden - waarbij eigen expertise, urgenties en ervaringen worden ingebracht.

Meer over H&D: https://hackersanddesigners.nl/p/About

Thema: Connecting Otherwise

De afgelopen twee jaar leefden we in een wereldwijde pandemie die zichtbaar maakte hoe ons internetgebruik onze omgang met elkaar - en andere soorten - beïnvloedt op sociaal, materieel en psychologisch niveau. Creatieve beoefenaars in het culturele veld moesten hun werkpatronen en manieren van delen, samenwerken en onderzoeken opnieuw uitvinden. Dit benadrukte onze behoefte aan alternatieve, affectieve en duurzame manieren om online samen te leven en met elkaar in contact te komen. Bovendien vraagt onze toegenomen afhankelijkheid van het internet - uitgebreide streaming, online winkelen, groeps-telefoongesprekken - om aandacht voor de enorme milieueffecten van hoe we werken en samenleven. In veel landen is het internetgebruik sinds maart 2020 met 20% toegenomen. Hoewel de wereldwijde uitstoot is gedaald, waarschijnlijk als gevolg van beperkte reisbewegingen, mogen we onze steeds hypernetwerker wordende virtuele levensstijl niet over het hoofd zien:

In de zomeracademie van dit jaar wil Hackers & Designers ingaan op vragen over bewuste en verantwoorde werkmethoden van online werken, creëren en samenleven. Hoe onderhandelen we over het feit dat iemand zien tijdens een online vergadering ons helpt om ons verbonden te voelen, terwijl we weten dat het uitschakelen van je videostream je ecologische voetafdruk met 96 procent kan verminderen?

In de afgelopen twee jaar ontwikkelde H&D manieren om te werken en evenementen te organiseren, waaronder formats voor synchrone en asynchrone online workshopactiviteiten. Deze formats proberen zowel deelname op locatie als deelname op afstand mogelijk te maken. Door te proberen flexibelere vormen van deelname mogelijk te maken, begonnen we onze aannames rond beschikbare faciliteiten, zoals de hele dag elektriciteit en internetconnectiviteit, in vraag te stellen, evenals de geschiktheid van onze workshopformats voor iedereen, of ieders ritme en dagelijkse verantwoordelijkheden, vaardigheden en prioriteiten.

Dit leidde tot het formuleren van het thema van dit jaar 'Anders verbinden: het verkennen van de raakvlakken van toegankelijkheid en duurzaamheid van hybride cultureel werk en techno-sociaal leven - de culturele, economische, ecologische en geografische implicaties van onze steeds complexere verstrengeling met technologie.

Door de nadruk te leggen op processen in plaats van op producten of diensten, wil H&D een bredere reikwijdte creëren om te onderzoeken hoe onze gereedschappen interageren met culturele codes en alternatieven overwegen door zich op artistieke en speelse wijze onwaarschijnlijke gereedschappen voor deze doeleinden toe te eigenen.

H&D nodigt collectieven over de hele wereld uit om samenwerkende knooppunten te worden en samen met ons een workshopprogramma van een week te ontwikkelen, organiseren en volgen waarin het onderwerp 'Anders Verbinden' op een praktische en collaboratieve manier wordt onderzocht.

Gedistribueerd format

Door het programma in een gedistribueerde vorm te organiseren, worden leden van verschillende gemeenschappen uitgenodigd om zich met elkaars collectieve praktijken bezig te houden door samen dingen te maken en te doen, samen workshops te organiseren en te experimenteren.

We vragen de geselecteerde samenwerkende knooppunten zich ertoe te verbinden/in te stemmen om:

 • deel te nemen aan drie gezamenlijke voorbereidende bijeenkomsten met de samenwerkende knooppunten
 • Het ontwikkelen en organiseren van een 1-daagse hands-on workshop die op een gedistribueerde manier plaatsvindt tijdens de H&D Summer Academy 2022 die plaatsvindt van 16-23 juli 2022. De workshop moet uitgebreide documentatie bevatten (ook wel een workshopscript genoemd), met een inleiding op het thema van de workshop, stappen en oefeningen, installatiehandleidingen, benodigde materialen en apparatuur, alles waarmee deelnemers elders de workshop op een asynchrone manier op afstand kunnen faciliteren en volgen. (We willen videogesprekken vermijden)
 • Co-host zijn van een van de meetups (zie belangrijke data hieronder). Deelname aan de andere meetups wordt zeer op prijs gesteld.
 • Publiceer workshopdocumentatie op de H&D website en Github (beslissing over open licentie wordt gezamenlijk genomen).
 • Host/faciliteer de volledige Summer Academy week op de respectievelijke locatie.
 • Deel aankondigingen en open oproepen voor deelname in je community.
 • Lees en respecteer de H&D Gedragscode.

Vergoeding

Er is een budget beschikbaar van €5000,00 per organiserend knooppunt. Meer informatie over de toewijzing van het budget voor de organisatie en realisatie van meetups en HDSA zal worden gedeeld in een eerste bijeenkomst na de selectie.

Aanmelden!

Stuur je aanmelding naar info@hackersanddesigners.nl, voor 13 maart 2022, en beschrijf waarom jouw collectief een gast-node zou willen worden in het tijdelijke conglomeraat van de H&D Summer Academy, en wat je zou willen bijdragen aan de HDSA.

Vermeld de volgende informatie:

 • Naam van het collectief
 • Namen van de mensen die betrokken zijn bij het collectief
 • E-mailadres en telefoonnummer van de belangrijkste contactpersoon
 • Locatie van waaruit je de HDSA zou hosten
 • Relevante referenties of links
 • Motivatieverklaring (max. 250 woorden)
 • Eerste idee voor een workshop over het onderwerp "Anders verbinden" (max. 250 woorden)
 • Beschikbaarheid op de voorgestelde meetup data

belangrijke data

 • Uiterste datum voor inzendingen: 13 maart 2022
 • Voorbereidende vergaderingen: [data tbd]
 • Voorgestelde data voor H&D Meetups:
  • 21 of 28 april
  • 12 of 19 mei
  • 16 of 23 juni
 • H&D Zomeracademie: 16-23 juli 2022

Gelieve nota=

 • Dit is de open oproep voor medeorganisatoren, De oproep voor deelnemers zal op een later tijdstip worden geopend. Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze mailinglijst door een e-mail te sturen naar: news+subscribe@lists.hackersanddesigners.nl.
 • H&D meetups staan open voor iedereen met interesse in technische en artistieke verkenningen van open-source tools en infrastructuren. We zullen de meetups gebruiken als een gelegenheid om de samenwerkende nodes te ontmoeten en uit te wisselen, en om onderzoeksprocessen en verkenningen die leiden tot de HDSA open te stellen voor een breder publiek. De meetups zijn informele en sociale evenementen met een duur van 1,5 - 3 uur, en vinden plaats in de vroege avond (CET).


De activiteiten van Hackers & Designers worden mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Stifo logo.jpg